6458 sayılı Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu, yabancılar hukukunun dayanağıdır. Yabancılar hukuku, devletlerin ülkelerine gelen yabancılara yönelik oluşturduğu hukuk dalıdır. 


Yabancılar Hukuku Neleri Kapsar?


Türkiye’de yabancıların oturma izni alabilmesi için Göç İdaresi kurumuna başvurması gerekir. Göç idaresi kurumu; bireysel ikamet izni, aile ikamet izni ve öğrenim amaçlı ikamet izni gibi işlerle ilgilenir. Ayrıca Türkiye’de yabancıların faaliyetlerini yakından izler. Kanunun verdiği yetkiye dayanarak, ülkemizdeki yabancılarla ilgilenir. 

Özel statülü yabancılar; NATO mensupları, mülteci ve vatanı olmayan kişilerdir. Yabancılar hukukunda da bu durumda olan kişiler için kanun maddeleri vardır. 

Bir yabancının ülkemizde evlenebilmesi için, belediye başkanlıklarına başvuruda bulunmaları gerekir. İl ve ilçelerde belediye başkanlıklarının görevlendirdiği memurlar, köylerde ise muhtarlar nikah kıymaya yetkilidir. Yabancı uyruklu birisinin ülkemizde evlenebilmesi için kendi ülkesinin dış temsilciliklerinden bekarlık belgesi alması gerekir. Eğer yabancı uyruklu kişi bekarlık belgesini İstanbul konsolosluğundan almışsa belgeyi, İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne teslim etmelidir. Eğer kişi belgeyi Ankara’dan almışsa bu durumda Dış İşleri Bakanlığına belgeyi onaylatması gerekir. 

Eğer yabancılar bekarlık belgesini kendi ülkelerinden almışlarsa, yani yanlarında getirmişlerse, bu durumda bekarlık belgesini Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine onaylatması gerekir. Ya da Apostil onayı yapması gerekir. 

Yabancı bir kişi ülkemiz vatandaşlarından birisiyle evlenmek için ikamet adresini bildirmesi gerekir. Yani bir süre ülkemizde oturum izni almış olması gerekir. 

Eğer yabancı uyruklu bir kişi ülkemizde evlendiği kişiyle boşanmak isterse, ilgili mahkemeye başvurması yeterli olacaktır. Eğer boşanma davası yabancı bir ülkede açılmışsa, o ülkenin mahkeme sonucunun beklenmesi gerekir. Mahkeme tarafından boşanma kararı verilmişse, mahkemenin verdiği kararın tanınması için Türkiye Mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davalarının açılması gerekir. 

Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu 54. Maddesinde belirtilen nedenleri ihlal eden yabancı uyruklu kişiler hakkında deport kararı alınabilir. Deport işlemi, suç işleyen ya da Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına uymayan yabancı uyruklu kişilere uygulanan sınır dışı etme kararıdır. 

Yabancılar hukuku ile ilgili diğer konular aşağıda sıralanmıştır: 


  • Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde ticaret yapma şartları,
  • Alım-satım, taşıma, inşaat ve hizmet sözleşmelerinin hazırlanma usulleri,
  • Yabancıların Türk bankalarında mevduat hesabı açmaları,
  • Yabancılara yönelik uygulanacak kovuşturma ve soruşturma işlemleri,
  • Interpol aramalarının iptal edilmesi,
  • Tenfiz, mal paylaşımı, velayet ve miras gibi konular. 

Yabancılar hukuku ile ilgili mevzuat bilgilerine, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.7338.pdf bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 



Hisar Hukuk & Danışmanlık Bürosu Yabancı Hukuku ile İlgili Hangi Hizmetleri Vermektedir?



Yabancı uyruklu kişilerin vatandaşlık işlemleri ve evlilik işlemleri gibi hizmetleri sağlıyoruz. Yabancılar hukuku kapsamında, yabancı uyruklu kişilere danışmanlık hizmeti veriyoruz. 

Yabancıların çalışma izni başvurularıyla ilgileniyoruz. Yaşadıkları sorunları gidermeye çalışıyoruz.

Oturum izni alma, vatandaşlık alma, mülk edinme ve evlenme gibi konularda yardımcı oluyoruz. 

Yabancı uyruklu kişilerin karşılaştığı haksızlıkları gidermek adına gerekli olan davaları açıyoruz. 

Eğer yabancıların Türk vatandaşlarından alacakları varsa; icra, haciz ve dava gibi işlemleri başlatıyoruz. 

Türkiye’de şirket kurmak isteyen yabancılara yabancılar hukuku kapsamında destek oluyoruz.

Türkiye’de şirket kuran ve alım satım sözleşmeleri konusunda yardıma ihtiyacı olan yabancılara yardım ediyoruz. Hizmet sözleşmeleri ile ilgili sorunların çözümü noktasında, arabuluculuk ve dava açma hizmeti veriyoruz. 

Ülkemizde mevduat hesabı açmak isteyen yabancılara yardım ediyoruz. 

Kolluk kuvvetleri tarafından usulsüz bir şekilde göz altına alınan yabancıların haklarını koruyoruz. Ayrıca adli kontrol süreci haksız bir şekilde tarafına uygulanan ve tutukluluk ihlallerine maruz kalan yabancı uyruklu kişilerin haklarını savunuyoruz. 

Haklarında hukuksuz bir şekilde Interpol kararı çıkarılan kişilere yardımcı oluyoruz. 

Evlilik ve boşanma süreçlerinde yabancı kişilere müdahil oluyoruz. Ayrıca miras konularında da yardımcı oluyoruz.